Halloween sau Hallowine?
Iata-ne ajunsi in ultima zi a lunii Octombrie,
probabil cea mai “infricosatoare” seara a anului, seara de Halloween.
Noi nu ne speriem cu una cu doua, ba chiar asteptam cu
nerabdare cam orice sarbatoare pentru a ne bucura langa familie si prieteni.
Si cum altfel sa sarbatoresti mai bine daca nu cu vinul potrivit?
Ne-am gandit ca daca e rost de “Trick or Treat”, sa
cautam niste vinuri pe care sa le asociem dulciurilor pe care le primim.
Printre cele mai marunte dulciuri ce ne vin in minte
sunt M&M’s, bombonele mici cu ciocolata si diverse arome fructate in
functie de culoarea fiecareia. Desi mici, se potrivesc de minune alaturi de un
pahar de vin atunci cand acesta este bine ales.
Fiind vorba despre o combinatie de ciocolata si
diverse fructe, cele mai bune alegeri ar fi Sauvignon Blanc sau Merlot.
Daca mergem catre Sauvignon Blanc, aciditatea acestuia
si gustul citric se va imbina perfect cu variatiunea de fructe a bomboanelor.
De cealalta parte, gustul unui Merlot ne aminteste de
aromele fructelor rosii si se potriveste de minune cu ciocolata micilor
delicii.
In aceeasi categorie de dulciuri marunte, se
incadreaza si jeleurile. La fel ca si M&M’s, jeleurile au deseori gusturi
fructate. Aromele de fructe citrice ale unei sticle de Sauvignon Blanc se
imbina intr-o armonie completa si ofera o continuitate a gustului.
Pentru dulciurile ce contin o ciocolata neagra cu un
gust mai intens, recomandam un vin mai greu. Cel mai potrivit este un Cabernet
Sauvignon, avand o aroma de fructe precum mure, afine sau prune, se imbina perfect si ofera o nota
aparte ciocolatei.
Gustul puternic al unui baton de Snickers, continand
alune,caramel si ciocolata poate fi si el alaturat unui pahar de Cabernet
Sauvignon sec. Aroma puternica si robusta a acestui vin va completa si gustul
sarat al alunelor si va asigura armonia combinatiei.
Cabernet Sauvignon servim si celor ce sunt fani ai
combinatiei ciocolata-unt de arahide. Cele mai cunoscute deserturi
dulci-sarate, Reese Peanut Butter Cups, se potrivesc perfect cu gustul puternic
de Cabernet Sauvignon.
Pentru variantele “de casa” cum ar fi placinta de
dovleac, specifica in aceasta zi, putem alatura linistiti o sticla de Riesling.
Imbinam gustul placintei cu aroma semi-dulce si acida a vinului si avem o
reteta simpla dar reusita atunci cand nu dorim sa ne complicam prea mult.