Vinul Spumant
Vinurile spumante fac parte din cea mai importanta categorie a vinurilor speciale.
Acestea sunt apreciate datorita calitatii, a spumei bogate si persistente si a gusturilor deosebite pe care le au.
Vinul spumant este un vin obtinut prin fermentatie naturala ce contine un nivel semnificativ de dioxid de carbon. Fermentatia poate avea loc atat in sticla, cat si in cisternele special construite pentru aceasta etapa.
Dupa continutul de zahar, vinul spumant poate fi de mai multe tipuri, cele mai consumate fiind vinul spumant sec, demi-sec si dulce.
Datorita aminoacizilor si a sarurilor, vinul spumant asigura un aport nutritiv organismului uman, iar prin acizii organici vinul stimuleaza digestia. Consumul moderat de vin spumant poate ajuta la imbunatatirea fluxului sangvin si la evitarea riscului de formare a cheagurilor de sange.
Vinul spumant se poate servi cu aproape orice fel de mancare, fiind indicat ca acesta sa fie savurat incet pentru a permite eliberarea aromelor.
Vinul spumant trebuie servit in pahare lungi cu piciorul inalt pentru ca acestea pastreaza aromele sampaniei mai mult timp.
Temperatura optima a vinului spumant este de 4-8°C pentru a permite o degajare controlata a bulelor pentru o perioada mai indelungata.