Vin Spumant Alb Rives Blanques, Cremant de Limoux Blanc de Blanc

Vin Spumant Alb Rives Blanques, Cremant de Limoux Blanc de Blanc


Raftul cu Bauturi
04-05-2018

Unde a fost fabricat primul spumant din lume? Documentele atesta ca primul vin spumant din lume a fost fabricat in anul 1531 de catre calugarii de la abatia Saint-Hilaire, care au obtinut asa numita Blanquette de Limoux, deci cu aproape 100 de ani inainte de a se inventa Champagne. Legenda mai spune ca pe la inceputul secolului 17, Dom Perignon a vizitat abatia din Limoux si a invatat cum sa produca bulele magice a sampaniei de la fratii sai benedictini.


Limoux este prima denumire de origine din regiunea viticola Languedoc, situata intr-un amfiteatru imens ce se intinde de la muntii Pirinei pana la raul Rhone si de la Dealurile din Masivul Central pana la Marea Mediterana. Climatul rece este potrivit in special pentru fabricarea vinurilor albe, Limoux fiind cea mai sud vestica apelatiune din regiunea viticola Languedoc, vinurile avand eleganta de la Atlantic si pasiunea de la Marea Mediterana.


Chateau Rives Blanques situat in sudul Frantei in regiunea Limoux, a produs acest Blanc de Blancs din doi struguri albi de inalta calitate: Chardonnay 60% si Chenin Blanc 40%. Este vin spumant obtinut din a doua fermentare traditionala, controlata in crama timp de 18 luni. Strugurii au fost culesi manual, sortati cu grija, de pe un platou inalt cu buna expunere la soare, numit Pyrenees cu o istorie lunga si specializat in producerea de vinuri spumante albe, recolta fiind 2015.


Cremant de Limoux este apelatiunea protejata unde a fost imbuteliat acest vin, vechimea viilor fiind intre 25 si 55 de ani. Culoarea este alba stralucitoare, cu reflexii verzui, vinul spumant fiind denumit generic si Vinul Suprem, cel care insoteste deobicei momentele festive din vietile noastre, perlatia fina si consistenta din flute marcand petrecerile.


Recunoastere inalta a calitatii: "Cel mai bun vin al anului". Aroma complexa si proaspata te cucereste cu "primul nas", avand note delicate de iasomie si paine abia scoasa din vatra, gustul fiind amplu, aciditatea inalta si sustinuta, post gust lung cu tuse clare de briose cu miere sau citrice.

Vinificat brut, cu un rest de zahar de 0 grame, este un spumant unic care poate insoti orice petrecere de la gustarile din start pana la deserturi si tort.


Este un vin echilibrat, prietenos si cu mare personalitate, aciditatea caracteristica fiind bine integrata cu nivelul de 12,5 % alcool din volumul total. Recomandari culinare ideale: cupa de raci, branza de capra, curcan la cuptor, pana de somn la gratar, piept de rata, sushi, tarta cu capsuni, placinta cu mere.



Loading...