Vinul Roze
Vinurile roze se obtin din struguri negri, la fel ca vinurile rosii, diferenta fiind reprezentata de modul in care sunt facute.
Acest tip de vin este obtinut atunci cand cojile strugurilor rosii sunt lasate la fermentat impreuna cu pulpa pentru o scurta perioada de timp. Nuanta vinului si gustul variaza in functie de perioada de expunere a cojilor de strugure in must si de metoda de producere a vinului.
Vinurile roze sunt de obicei vinuri usoare, cu arome fructate, putin mai aromate decat vinurile rosii.
Vinul roze este considerat unul dintre cele mai elegante vinuri. Gustul vinului variaza in fuctie de tipul de struguri folositi. Astfel, exista atat vinuri roze seci, cat si vinuri roze dulci.
Consumat in cantitati moderate, vinul poate stimula apetitul si creste secretiile gastrice ajutand la o digestie mai buna a alimentelor ingerate.
Vinurile roze sunt vinuri parfumate, revigorante, ideale pentru sezonul cald.
Aceste vinuri aromate insotesc de minune preparatele dulci precum deserturile, cremele si prajiturile.
Vinurile roze se servesc din pahare cu forma unei lalele. Aceasta forma imbina caracteristicile paharelor pentru vin alb si rosu si este ideala pentru a mentine aroma si prospetimea vinului.
Vinurile roze se servesc la o temperatura de 12-14°C.