De ce este indicat sa bem vin rosu?

De ce este indicat sa bem vin rosu?


Raftul cu Bauturi
18-11-2018

Atunci cand vorbim despre vinul rosu, vorbim despre chimie. Ne referim la o multime de compusi chimici care se imbina perfect, oferindu-ne savoare si gust, in special atunci cand langa paharul de vin alaturam si un preparat culinar potrivit.

Nu totul se rezuma insa doar la gust. Un aspect crucial pe care ar trebui sa il avem in vedere atunci cand consumam vin, este multitudinea beneficiilor pe care acesta le aduce.

 

Daca urmeaza sa vorbim despre beneficiile pe care le avem in urma consumului de vin, este bine de stiut faptul ca ne referim la servirea acestuia in cantitati limitate (250-300ml).

De preferat este sa consumam paharul de vin in jurul cinei, deoarece acesta stimuleaza digestia si ne ajuta sa avem un somn mai odihnitor. Suntem cu totii constienti de importanta unui somn odihnitor asa ca melatonina prezenta in vinurile rosii precum Cabernet Sauvignon, Merlot ori Sangiovese, ne sar in ajutor.

 

Un alt beneficiu adus de consumul moderat de vin rosu, apreciat indeosebi de doamne si domnisoare este efectul de intinerire a pielii. Acest efect este datorat continutului ridicat de antioxidanti pe care il gasim in vinul rosu, dar si continutului de resveratrol.

 

Vinul rosu este recomandat chiar si de dentisti iar asta pentru ca acesta intareste smaltul care ajuta la prevenirea cariilor sau a cresterii de bacterii. Mai mult decat atat, polifenolii ne ajuta la prevenirea bolilor gingiei sau a inflamarii acesteia.

 

Un aspect major si foarte apreciat este faptul ca vinul rosu previne aparitia bolilor mentale cum ar fi Alzheimer, dementa etc. Resveratrolul amintit mai devreme ca fiind continutul apreciat indeosebi de femei este responsabil si de o buna functionare a creierului si este dovedit a fi un bun protector impotriva bolilor mentale.

 

Vinul rosu nu este benefic doar creierului, ci si inimii. Consumat cu moderatie acesta previne afectiunile cardiovasculare si contribuie la mentinerea sanatatii vaselor de sange favorizand obtinerea oxidului nitric, acesta avand un rol important in reglarea tonusului vascular.

Este bine de stiut faptul ca alcoolul nu este indicat persoanelor hipertensive sau persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului precum hepatita, ciroza etc.

 

Si pentru ca frigul ne-a cam luat pe nepregatite, va spunem si ca vinul rosu este bun pentru prevenirea racelilor. Nu uitati insa, moderatia este cheia.

 

Multiple forme de cancer pot fi prevenite prin consumul unui pahar de vin rosu pe zi. Din nou, resveratrolul previne si cresterea celulelor canceroase iar quercitina prezenta in vinul rosu previne aparitia cancerului de plamani.


Lista poate fi continuata, cel mai important este insa sa apreciem beneficiile pe care aceasta bautura le are atunci cand este consumata corespunzator.