De ce este indicat sa bem vin rosu?
Atunci cand
vorbim despre vinul rosu, vorbim despre chimie. Ne referim la o multime de
compusi chimici care se imbina perfect, oferindu-ne savoare si gust, in special
atunci cand langa paharul de vin alaturam si un preparat culinar potrivit.
Nu totul se
rezuma insa doar la gust. Un aspect crucial pe care ar trebui sa il avem in
vedere atunci cand consumam vin, este multitudinea beneficiilor pe care acesta le
aduce.
Daca urmeaza sa
vorbim despre beneficiile pe care le avem in urma consumului de vin, este bine
de stiut faptul ca ne referim la servirea acestuia in cantitati
limitate (250-300ml).
De preferat este sa
consumam paharul de vin in jurul cinei, deoarece acesta stimuleaza digestia si
ne ajuta sa avem un somn mai odihnitor. Suntem cu totii constienti de
importanta unui somn odihnitor asa ca melatonina prezenta in vinurile rosii
precum Cabernet Sauvignon, Merlot ori Sangiovese, ne sar in ajutor.
Un alt beneficiu
adus de consumul moderat de vin rosu, apreciat indeosebi de doamne si
domnisoare este efectul de intinerire a pielii. Acest efect este datorat
continutului ridicat de antioxidanti pe care il gasim in vinul rosu, dar si
continutului de resveratrol.
Vinul rosu este
recomandat chiar si de dentisti iar asta pentru ca acesta intareste smaltul
care ajuta la prevenirea cariilor sau a cresterii de bacterii. Mai mult decat
atat, polifenolii ne ajuta la prevenirea bolilor gingiei sau a inflamarii
acesteia.
Un aspect major
si foarte apreciat este faptul ca vinul rosu previne aparitia bolilor mentale
cum ar fi Alzheimer, dementa etc. Resveratrolul amintit mai devreme ca fiind
continutul apreciat indeosebi de femei este responsabil si de o buna
functionare a creierului si este dovedit a fi un bun protector impotriva
bolilor mentale.
Vinul rosu nu
este benefic doar creierului, ci si inimii. Consumat cu moderatie acesta
previne afectiunile cardiovasculare si contribuie la mentinerea sanatatii
vaselor de sange favorizand obtinerea oxidului nitric, acesta avand un rol
important in reglarea tonusului vascular.
Este bine de
stiut faptul ca alcoolul nu este indicat persoanelor hipertensive sau
persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului precum hepatita, ciroza etc.
Si pentru ca
frigul ne-a cam luat pe nepregatite, va spunem si ca vinul rosu este bun pentru
prevenirea racelilor. Nu uitati insa, moderatia este cheia.
Multiple forme de cancer pot fi prevenite prin consumul unui pahar de vin rosu pe zi. Din nou, resveratrolul previne si cresterea celulelor canceroase iar quercitina prezenta in vinul rosu previne aparitia cancerului de plamani.
Lista poate fi
continuata, cel mai important este insa sa apreciem beneficiile pe care aceasta
bautura le are atunci cand este consumata corespunzator.