Despre rose si cand sa-l savuram!
Haideti sa vorbim putin despre ce este rose-ul. Banuiti cum se poate obtine?
De multe ori, cel mai simplu raspuns este adesea si cel corect. In cazul nostru, adaugarea de vin rosu unui vin alb va aduce la nasterea unui vin rose. Cunoscuta si ca “Metoda amestecarii”, aceasta metoda de creare a vinului rose este si cea mai putin folosita si incurajata, in anumite zone din lume cum ar fi Franta, aceasta metoda este interzisa prin lege.
Daca am vorbit despre cea mai putin incurajata metoda de creare a vinului rose, haideti sa aflam si despre cea mai populara metoda prin care se obtine acesta.
Metoda macerarii presupune ca dupa ce strugurii rosii au fost culesi, vor fi striviti, iar sucul rezultat va fi lasat alaturi de cojile strugurilor pentru o perioada determinata de timp, dupa care strugurii se scot si mustul este presat. Simplitatea acestui proces face ca aceasta metoda sa fie cea mai raspandita printre creatorii de vinuri, ei fiind tot timpul capabili sa controleze nuanta de rose dorita, dar si aroma acestei culori.
In functie de intensitatea culorii, procesul de macerare al sucului alaturi de strugurii presati poate dura intre 2 si 20 de ore. Atunci cand se doreste obtinerea unei nuante mai deschise, strugurii vor ramane in contact cu sucul pentru o durata de doar 2-3 ore, pe cand nuantele mai puternic aromate ce reusesc sa retina din gustul cojii, necesita o macerare de pana la 19-20 de ore.
Saignée ii spun francezii, noi o recunoastem sub numele de “sangerare” si este o metoda de obtinere a vinului rose ce presupune ca in primele ore de productie a vinului rosu, in timp ce mustul este lasat sa se scurga sau altfel spus, sa “sangereze”, sucul de culoare mai deschisa este luat si separat pentru a deveni ulterior, vin rose.
Fie ca vorbim despre rose facut prin metoda macerarii, fie ca vorbim despre metoda “sangerarii”, vinurile rose ne vor incanta intotdeauna papilele cu variatiunea aromelor disponibile, de la imbietoarea aroma de petale de trandafir, aroma intensa a cojii de lamaie, pepene sau chiar rubarba.
Acum ca stim mai multe despre ce este vinul rose, deducem cate ceva si despre compatibilitatile acestuia cu preparatele culinare.
Cea mai apropiata asemanare, este Pinot Grigio, un soi de vin alb, ambele potrivindu-se de minune alaturi de preparate usoare cum ar fi: salate light, fructe de mare, preparate light continand orez, sau paste si branzeturi de capra.