Chardonnay! Sau cum sa mergi la sigur atunci cand nu stii ce sa alegi!

Chardonnay! Sau cum sa mergi la sigur atunci cand nu stii ce sa alegi!


Raftul cu Bauturi
16-10-2018

Cu gandul inca la temperaturile nu demult avute, intampinam toamna avand parca nostalgia specifica anotimpului si desi se spune ca toamna este o a doua primavara, unde fiecare frunza este o floare, ne vine parca greu sa credem ca ceva roditor are sa vina din lunile ce urmeaza. 

Cu toate acestea, zic sa nu ramanem tristi si sa profitam de vremea rece ca prilej de sarbatoare alaturi de cei dragi. Si daca tot e rost de sarbatoare, cum altfel sa ne imbibam mai bine de arome tomnatice daca nu alaturi de un pahar de Chardonnay? 

 

Momentul in care ne gandim la soiul Chardonnay, ne gandim la originile acestuia, vedem un peisaj roditor plin de vai si de pante aflat undeva in estul Frantei, ne gandim la ciorchini cu boabe verzi pe vite de vie incarcate ochi. Dincolo de aspectul delicat al boabelor de struguri, se afla un soi adaptabil, ce se poate dezvolta la fel de bine atat intr-un mediu rece cat si intr-un mediu cu o temperatura moderata. Aceasta versatilitate a strugurilor este cea care ofera vinurilor din gama Chardonnay un plus de savoare.

Vinurile facute din struguri crescuti intr-un climat racoros au un specific aparte, fiind caracterizate de un gust taios, acid si uscat, deseori fiind asociat cu marul sau cu aromele tomnatice. Pe de alta parte, vinurile facute din struguri crescuti intr-un mediu mai cald tind sa aibe un gust mult mai dulce si sa ne duca cu gandul la fructele tropicale. 

 

O alta caracteristica indeosebi apreciata de iubitorii de vinuri, este afinitatea pe care o capata Chardonnay-ul atunci cand este imbatranit in butoaie de stejar. O aroma placuta de vanilie sau piersici ne gadila papilele si ne poarta prin peisajul celui de-al treilea anotimp atunci cand vinul este imbatranit corespunzator, insa este bine de stiut si faptul ca un vin tinut prea mult timp intr-un astfel de butoi va capata un gust neplacut. 

 

Iubitorii de Chardonnay va vor putea povesti cel putin o intamplare in care gustul delicios al Chardonnay-ului a fost acoperit si transformat intr-un gust taios si amar datorita combinatiei nereusite de preparate culinare asociate langa acesta. 

 

Este bine de tinut minte ca atunci cand dorim sa servim un pahar de Chardonnay, este de preferat sa evitam preparatele care sunt asezonate foarte agresiv, preparatele care contin alimente acide precum rosiile, maslinele sau retetele care contin otet. Stati departe de condimente cum ar fi turmericul si aveti grija ca atunci cand serviti vinul sa va asigurati ca acesta nu este prea rece. Este cel mai bine sa scoatem sticla de Chardonnay din frigider cu 10-15 cateodata chiar si 20 de minute inainte de a il servi, in acest fel stiti cu siguranta ca vinul dumneavoastra are aroma dorita. 

 

Atunci cand vine vorba despre ce sa alegeti langa Chardonnay, posibilitatile sunt variate, puteti alege tipuri de peste cum ar fi halibutul ori codul sau puteti merge spre homar, creveti, scoici sau de ce nu, chiar si crab. Daca totusi doriti sa evitati preparatele din peste, puteti foarte bine sa asociati paharul dumneavoastra de Chardonnay cu preparate din carne de pasare sau porc, condimentate usor, supe sau paste cu sosuri albe. 

Fie ca veti alege un preparat din carne, fie unul din peste sau chiar si o simpla portie de paste cu sos alb, alegand Chardonnay, aveti garantia ca masa dumneavoastra va fi plina de savoare. 

In prezent, producatorii ne desfata, oferindu-ne posibilitatea sa ne alegem cate un tip de Chardonnay pentru fiecare anotimp, ba chiar unul pentru fiecare ocazie.  

Loading...