Vinul Alb
Vinul alb este un vin obtinut din diverse soiuri de struguri albi. Culoarea vinului variaza in functie de tipurile de struguri si amestecuri folosite pentru a obtine vinul.
Vinul alb este realizat prin strivirea strugurilor pana se obtine mustul, apoi este lasat la fermentat pana se transforma in vin. Procesul de fermentatie trebuie urmarit cu mare atentie pentru ca rezultatele sa fie de cea mai buna calitate. In cazul vinurilor albe, fermentatia are loc la temperaturi scazute pentru a impiedica pierderea substantelor aromate.
Vinul alb se remarca prin gustul si savoarea lui deosebita. Acestea sunt mai sarace in tanin decat vinurile rosii. De asemenea, in comparatie cu vinul rosu, vinul alb are mai putine calorii.
Vinul alb poate varia ca savoare de la foarte sec la dulce, cele mai intalnite arome fiind cele fructate precum: mere, pere, pepene, ananas, citrice, lamaie sau arome florale.
Vinurile albe se potrivesc foarte bine cu mancarurile mai putin colorate, mai ales cu preparate din peste sau carne alba de pasare, creier si cu sosurile galbene sau albe.
Paharul pentru vin alb are cupa mai mica decat cea a paharului pentru vin rosu si putin mai alungita, deoarece vinul alb este mai putin aromat. Acesta se bea rece, iar forma paharului il mentine la temperatura potrivita.
Este ideal ca vinul alb sa se serveasca la o temperature cuprinsa intre 10-12°C.