Medicamentul tomnatic, Feteasca Neagra
Unul dintre cele mai populare vinuri din tara noastra, Feteasca Neagra, isi are radacinile adanc afundate in solul romanesc. Se estimeaza ca acest soi creste pe pamanturile din zona moldovei inca de acum 1500-2000 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi soiuri de vin nu doar din tara noastra dar si din Europa.
Vinurile rezultate din boabele de Feteasca Neagra pot fi caracterizate ca fiind intens colorate, catifelate si echilibrate.
Gusturile cel mai adesea asociate cu acest soi sunt cele de mure, prune, coacaze negre, visine negre sau chiar si ciocolata. In cazul in care vinul a fost invechit cu ajutorul unui lemn de esenta precum stejarul, gustul poate capata aroma de vanilie, scortisoara si ienibahar.
Unul dintre motivele pentru care apreciem acest soi este acela ca reuseste sa acumuleze o cantitate suficienta de zaharuri(200-220g/l) incepand cu a doua decada a lunii Septembrie, obtinand astfel vinuri de calitate superioara. Daca strugurii sunt recoltati mai tarziu si ajung la supra maturare, cantitatea de zaharuri poate ajunge la 260-270 g/l.
Strugurii de Feteasca Neagra duc la obtinerea unor rose-uri deosebite dar si a vinurilor rosii de o calitate superioara, avand o tarie in alcool exprimata in jurul valorilor de 12-13% vol.
Aroma vinului tanar poate parea putin acida sau aspra, aceasta nota disparand odata cu invechirea, unde vinul devine mai corpolent si echilibrat.
Tot ce ne ramane de facut este sa gasim compania perfecta careia sa-i alaturam acest vin.
Este bine de stiut si faptul ca acest vin se serveste de preferat putin sub temperatura camerei, undeva la 17-18 grade Celsius si merge de minune alaturi de carnea rosie, cartofii la cuptor, fie ei traditionali sau dulci dar si langa branzeturi sau paste.
Indiferent de alegerile culinare pe care le faceti, bucurati-va in compania celor dragi de unul dintre cele mai vechi soiuri de vinuri din Europa si lasati-l sa va imbie cu aroma sa tomnatica!