Gustul vinului
Vinul este una dintre cele mai conumate bauturi obtinute din suc de struguri fermentat.
Dupa culoare, vinul poate fi clasificat in trei categorii: vin rosu, alb si roze. Culoarea vinurilor este data de timpul de contact al mustului cu pielita strugurilor in timpul procesului de fermentatie. Pe langa culoare, acestea se diferentiaza si prin gustul specific si modul de producere.
In functie de cantitatea de zahar pe care o contin, vinurile sunt de mai multe tipuri. Un vin ,,sec” contine in jur de 4 grame de zahar la litru, ,,demisec” intre 4 si 12 grame la litru, ,,demi-dulce” intre 12 si 50 de grame la litru. Un vin dulce contine peste 50 de grame de zahar la litru.
Fiecare tip de vin se potriveste de minune langa anumite preparate. De aceea, intodeauna la o masa ce contine carne rosie se va servi vin rosu, iar la preparatele pe baza de peste un vin alb.
Gustul si savoarea acestora depind si de temperatura si modul de servire. Pentru fiecare tip de vin exista atat o temperatura ideala, cat si un pahar din care este indicat sa fie servit.
Vinul este intr-o continua schimbare odata cu varsta, proces menit sa imbunatateasca gustul vinului. Din aceste motive depozitarea trebuie realizata in conditii special amenajate. Locurile de depozitare trebuie sa fie racoroase si intunecoase.
Vinul este o bautura placuta care impresioneaza prin aspectul, culoarea, aroma si gustul sau deosebit.